Agricultural Training in Greece (in Greek)

by project manager
in Blog
Hits: 1866

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ελληνική γεωργία είναι η εκπαίδευση των παραγωγών. Τι διαπιστώθηκε μέσα από την υλοποίηση του έργου Δεξιότητες για τους γεωργούς του μέλλοντος (Erasmus+ ΚΑ2 VET, Skills for Future Farmers); Το περιορισμένο ενδιαφέρον που οφείλεται σε συγκεκριμενους λόγους.

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα είναι η διασύνδεση του με την πολιτική των επιδοτήσεων. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις παραγωγών που επιζητούν τη γνώση, αντιλαμβανόμενοι τις σύγχρονες προκλήσεις στο χώρο της γεωργίας. Ο γεωργός στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι διατεθιμένος να δαπανήσει χρήματα για την επιμόρφωση του, αντίθετα μπορεί να διαθέσει χρήματα για μη γεωργικές δραστηριότητες με μεγάλη ευκολία. Ίσως και να είναι από τις λίγες περιπτώσεις επιχειρηματία ή ελεύθερου επαγγελματία η όπως αλλιώς τον ορίζει το ελληνικό κράτος που δεν δαπανά εύκολα χρήματα για την εκπαίδευση του.

Είναι σημαντικό λοιπόν να υπάρξει μια δημιουργία δέσμης κινήτρων όπως συμβαίνει σε αλλες χώρες ώστε να εκπαιδευτεί ο παραγωγός και να πειστεί ότι θα πρέπει ο ίδιος να επιζητά την συνεχή επιμόρφωση και βελτίωση του.

Η πλατφόρμα του SKIFF, έρχεται ακριβλως να καλύψει αυτό το κενό και να δωσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε και από οπουδήποτε και αν βρίσκεται να εκπαιδευτεί σε τομείς που αποτελούν το μέλλοον στη γεωργία.